Saga begon als een hyper-Romeo & Juliet in space. Met een tempo warp factor 5, dialogen waaraan je je kon snijden en 16+ actie zette de reeks al bijzonder sterk in, maar helemaal geweldig vond ik dat het draaide om een 'gewoon' koppel dat onder druk staat.

Kort: Alana en Marko, elk van een geslacht dat al jaren een intergalactische oorlog voert, worden verliefd en krijgen een kind, Hazel, waardoor ze op de vlucht moeten voor bijna alles en iedereen.

Tussen alle actie en aliens door, gaf Saga het koppel alle ruimte, en las je wat dat met je relatie doet, kinderen krijgen. De backstories van de jonge vader en moeder werden mooi verweven doorheen de eerste delen.

Met vol. 6 is de balans definitief naar actie overgeheld, en alleen de voice-over van Hazel levert nog diepgang. Zo hol je van planeet naar planeet, van figuur naar figuur en voelt ook de genderthematiek erbij gesleurd.

Ik zou vroeger het net hebben afgespeurd naar de publicatiedatum van een nieuw deel. Nu zal ik het wel zien komen.

En toch: delen 1 tot 3 van harte aanbevolen.